Як не можна вводити прикорм?
Перший прикорм, коли дитина отримує зовсім трохи їжі, не можна назвати їжею в повному розумінні цього слова. Це знайомство з їжею і тим багатством смаку, запаху, текстури, яка за нею стоїть. Дуже важливо вводити прикорм правильно, щоб у дитини не виникало негативних асоціацій з їжою.

Як не варто надходити:
Годувати насильно - це викличе протест або пригніченість, закріпить негативний зв'язок між годуванням і стражданням. Якщо дитина не хоче, вона не буде їсти. У свою чергу, дорослий може бути уважним і створювати для прийому їжі відповідні умови - не годувати, коли малюк ситий (відразу після годування грудьми), сонний або втомлений.
 

Карати відсутністю їжі або їжею певної якості :

«Якщо будеш балуватися, не буду готувати тобі макарони, дам тільки рис», «зламав іграшку - залишився без полудня», «не хочеш їсти зараз - не отримаєш нічого до вечері». Їжа - це цінність, але не надцінність. Якщо малюка позбавляють їжі, він гостро це переживає і страждає; такі заходи формують у нього залежність від дорослих, які можуть за своїм бажанням морити його голодом або годувати.
Заохочувати їжею, тобто пропонувати малюкові щось смачне для нього в обмін на хорошу поведінку і слухняність. Краще не закріплювати за їжею функцію «нагороди»: виростаючи, ми продовжуємо «нагороджувати» себе шоколадом, тортиками, походами в ресторан за кожну перемогу або подолан
і труднощі, «забуваючи» про інші способи пережити тріумф і задоволення.
Годувати в ізоляції від інших
, щоб малюк вбирав сімейні звички і принципи здорового харчування, потрібно, щоб у нього була можливість їсти те ж саме, що їдять інші. Спостерігати за спільною трапезою, брати участь в загальному процесі. Звичайно, мова йде лише про здорові продукти, які відповідають віку дитини. Це відмінний привід змінити харчові звички сім'ї в кращу сторону в той час, поки малюк освоюється в світі великої кулінарії.
Годувати нерегулярно, в непередбачуваних умовах: дитині дуже потрібна передбачуваність: улюблена тарілочка і ложка, знайома обстановка, режимн
у безпеку. Можна поїсти і в гостях, і на прогулянці, і в кафе, але тільки іноді. Прості і зрозумілі ритуали сну, ігор і годування, в яких малюкові легко розібратися, - це основа його спокою і впевненості.
 

Забороняти дослідження їжі:

Малюкові важливо зрозуміти, що їжа може бути рідкою, пюреобразною, твердою, - погрожує в неї пальчики, він розвивається і досліджує світ. Але як тільки дорослий помічає, що малюк починає грати з їжею, наприклад кидати її і сміятися, важливо це припинити. У вільний час запропонуйте малюкові безпечні маси для ліплення та іграшки з поверхнею різної текстури, щоб він втамував сенсорний голод не за рахунок їжі, за допомогою спеціальних засобів.
Перший прикорм - це більше, ніж просто їжа. Для малюка дуже важливо, щоб дорослий був уважним, цікавим і терплячим. Втім, ці якості притаманні всім люблячим мамам, і ми не сумніваємося, що ви впораєтеся!

 

Які продукти не підходять для першого прикорму:
«Дай йому в руку морквину або очищене яблучко», - радить улюблена бабуся мамі шестимісячного малюка і сама не здогадується, що в її словах таїться страшна загроза.
Чому? Справа в тому, що морквина і яблуко очолюють список продуктів, якими можуть вдавитися діти. Звичайно ж, мова не йде про протерт
у пюрешку або покупного дитячого харчування. Дитина в першу чергу наражається на небезпеку поперхнутися, якщо йому дозволяють самому відкушувати від цілого плоду або ж дають шматочки, які за розміром більше горошини. Виною тому недостатньо розвинені жувальні зуби (навіть якщо вони вже проклюнулися з обох сторін, малюк ще не вміє ними користуватися). Небезпечно давати дитині виноград, оливки, томати черрі і горох. Тому бобові краще приготувати у вигляді пюре. А ягоди - розрізати на четвертинки, подрібнити в блендері або ж дозволити малюкові самому розчавити їх в пальцях перш, ніж з'їсти (напевно після цієї процедури інтерес до їжі з його боку зросте).
Будь-які неподрібнен
і горіхи варто виключити з раціону малюка з тієї ж самої причини (але ще й тому, що вони досить важко засвоюються організмом і можуть викликати алергію). Арахісове масло також потрапляє під заборону: воно не тільки є алергеном і потенційним канцерогеном, але до того ж скочується в роті дитини в кульки, якими легко вдавитися. Дитина може вдавитися і м'яким сиром, якщо його попередньо розрізані на маленькі шматочки.
Цукерки є однією з найпоширеніших причин дитячо
ї задухи (в 19% випадків давляться цукерками, в 65% з них - льодяниками). Причому небезпечні не тільки льодяники і драже, але навіть «невинні» на перший погляд мармелад, зефір і суфле.
Ну і, нарешті, ще одне блюдо, яке не можна давати дитині під будь-яким приводом, - це попкорн. Повітряна кукурудза легко потрапляє в дихальне горло малюка. Крім того, більшість виробників попкорна покриває зерна спеціальними хімічними речовинами, які мають особливість накопичуватися в організмі і стають причиною серйозних захворюваньВсі перераховані продукти становлять потенційну небезпеку не тільки для початківців «їдців». Краще не давати їх в неподрібненому вигляді дитині молодше 5 років.

Приємного апетиту вашому малюкові!